Mina hemgjorda hydroponiska odlingslådor.

Jag har nu gjort mig några lådor för hydroponisk odling. (Kratky)
Plastlådorna är inköpta från Ikea, de heter ”sockerbit”, nätkrukor och lecakulor samt stenulls pluggar kommer från Hemmaodlat och näring är Nelson gardens hydro näring. Hålsåg för krukhålen har Jula. Frön finns hemma sedan tidigare.

Jag började med att fundera ut hur det skall planteras, det blir nog bäst om lika plantor får leka med varandra. Så jag satte storväxta salater tillsammans i en burk med bra avstånd mellan krukorna. Kryddgrönt kommer att bo i en större burk med mindre avstånd till individerna. Chili och tomater får stor låda och stora krukor med stort avstånd. Just nu saknas belysning men det kommer, lysdiod ramp från Nelson garden förmodligen. Kanske lite punktbelysning från Ikea.

Jag sågade upp hålen som behövs för respektive kruka, ta det försiktigt så inte plasten spricker, en metod kan vara att låta sågen jobba baklänges på slutet. ( funkade för mig ) Såghålen måste rymmas lite och rensas från rester av sågningen. Jag var lite petig och passade in korgarna till den övre korgkanten, fick putsa av lite på hålet i lådan. Den bit som nu är utsågad från locket ska du inte kasta, den passar utmärkt att använda som lock till oanvända korgar. Sätt en liten skruv eller lådknopp på den så blir det lätthanterligt.
På insidan mätte jag upp var vattennivån skall vara vid nystart ( korgarna lite i vatten, 5-10 mm ) samt senare då det ska vara lite luft mellan vattenytan och korgbotten.
Ja, den vita lådan är så tät att ljus inte tränger igenom, viktigt så inte alger växer till där inne.

Bilderna med text visar hur det gick till.
Klicka på första bilden så får du större bilder i ett bildspel att bläddra runt i.

 

”Jag har inget med nämnda företag att göra samt har inget betalt för att de nämns i artikeln. De är nämnda av informativa skäl.”

Annonser

2 tankar om “Mina hemgjorda hydroponiska odlingslådor.

  1. Hej, ser jättebra ut. Håller också på att planera för att starta upp hydroponiska odlingar i förrådet. Tänkte bara höra om du vet något om plasten i plastlådorna (sockerbit). Har du kollat med IKEA vad den innehåller.

    Är så himla ivrig att starta upp😄

    • Hej Erica, det står PP-C på lådorna ”sockerbit”. Sedan finns ”klämtare” den är mörk i plasten men betydligt dyrare. Okänt vilken plast det är. Så har vi ”kuggis” av återvunnen PET plast, den har ett hål i sidan, men det är högt upp så det bör inte vara något problem. Ger god ventilation till luftrötterna. Det är den lådan Hemmaodlat använt till en del av sina byggen,
      Jag valde sockerbit på grund av priset. Billigast i serien. Miljömässigt är nog kuggis bäst. https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20280207/

Kommentarer inaktiverade.