Bevattning

Alla vet väl hur fort det kan torka ut på balkongen när regnet inte når in och vindarna suger ut fukten från jorden. Då måste man motverka uttorkningen med bra bevattning.
På internet finns en uppsjö med underfundiga lösningar med droppbevattning eller flottörstyrda ventiler som släpper ut vattnet från ett större kärl. Många idéer är av teknisk art, några kan nog sägas kräva rörmokar kunskaper. På FB sidan Tomatklubben såg jag detta förslag, att med hjälp av oglaserad lergods som grävs ner som vattenreservoar i odlings bädden / kärlet. Se mer om detta på denna länk.

Lite trist juridik, nåja bra tips faktiskt för den gemensamma trivseln: Saxat från HSB juridik site. Balkong-/blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Det man ska tänka på är dock att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Vid bevattning av blommorna ska man också fundera på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför.

Jag har dräneringshål på sidan av odlingslådan och under det hålet står en hink som tar upp spillvatten som då kan användas igen.

Hem och Hyra tipsar om detta.

Härligt hemma Aftonbladet har dessa tips.

Tänk på att provköra systemet så du inte har översvämning när du kommer hem, eller att grannen klagar på det ständiga ”regnet” från din balkong. Vattenskador kan bli förödande dyra.

Här en länk till Wexthuset, en firma som har mycket färdiga saker med bl.a Irrigatia solcellsdrivna bevattnings system. Tänk på att koppla direkt till lednings systemet kan vara riskfyllt då det ligger på ett kraftigt tryck hela tiden och en läcka kan få förödande konsekvenser.

En del växter ska ha konstant lite fuktigt, andra trivs bra med att torka upp lite mellan vattningarna, planera bevattningen efter de olika behoven.

SKÅL.

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s