Utrustning.

Vid odling på balkongen vill man kanske kunna flytta växterna ibland. Det blir alltså krukodling i någon form. Hos plant och blomförsäljarna finns ibland stora svarta hinkar på ca 7-8 liter som är förhållandevis djupa mot bredden. Så kallade ros och tulpanhinkar.   Jag har köpt på mig en försvarlig mängd att göra amplar av, men även självattnande krukor.

Det finns även billiga hinkar i flera trevliga färger på runt 10 Kr för 10 liters hink. Dessa skurhinkar är utmärkta som krukor till chili och tomater. Välj en mörk färg så drar den till sig lite mer värme åt växten och om växten har ljuskänsliga rötter skyddas de. Annars kan man ta plasten från en svart sopsäck som ljus-skydd inuti hinken. I bland kan man få tag på plantkrukor av lite större slag (3-4l) när någon planterar en häck eller andra större buskar / växter. Själv gjorde jag ett containerfynd vid ett ställe där allmänheten kunde slänga trädgårdsavfall och andra grovsopor. Dock inte återvinnings centralen. Det blev 15 st 4l plastkrukor.
Så har vi de lite dyrare men intressanta lådorna som säljs som förvaringsboxar, finns med hjul. Välj en djup sort, i en sådan kan du få i en hel säck med jord och plantera flera växter i samma. Dessutom kan du ha lite kryddgrönt eller små blommor runt. Dock inte för nära och för tätt till de stora växterna. Det ska vara arter som trivs tillsammans.
Kan inte tillräköigt noga betona hur viktigt det är med några hål i botten på kärlet så överskottsvatten kommer ut. Växter gillar inte att stå med rötterna i vatten. (undantaget vattenväxter)

En vattenkanna på 10l är att föredra framför de små på 5liter. Du ska alltid låta vattnet stå och bli uppvärmt i kannan, undvik kallt kranvatten. En sprutflaska för vatten och en för såpvatten om bladlössen kommer. Rekommenderar flaska som rymmer 1 liter. En mindre sekatör och en sax att klippa av frukterna och kryddorna med. En planterspade kan vara bra så får kökets grejer vara i köket. Något att skugga med om solen blir för stark, framför allt i början på säsongen. Bindtråd och pinnar att stötta växterna med. Som en lite lyxig sak kan fuktmätaren ses, men med den kan du kolla om det behöver vattnas eller är tillräckligt fuktigt.
På min hemsida kan du se en beskrivning om hur man gör en själv vattnande kruka, här av sylthinkar från ett storkök.

Så det allra viktigaste, en solstol och timer så du kan vända på ”steken” i tid.

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s