krukor

Olika sorters krukor passar olika sorters växter. Krukan ska vara tillräckligt  stor för växtens rotsystem. Plastkrukor är att föredra då de inte låter jorden torka ut som keramik och lerkrukor gör. Dessutom är plastkrukor hållbara och billigare.

Självattnande kruka av en tulpanhink och en sylthink som reservoir. det gröna är vatten veken. och röda röret en flottör med nivågivare.

På den här bilden syns reservoaren i vitt och innerkrukan i svart. Påfyllning genom det oranga röret. Den röda smala saken sitter i det oranga röret som nivågivare. Ytterligare en innerkruka skymtas i bakgrunden.

Den gröna ”trasan” är veken som ska sitta i mittenhålet på innerkrukan och suga upp vatten med kapilärkraft till jorden.

den här krukan är lätt att göra och kostar inte en liten förmögenhet att göra. Lite trevligt hobby arbete på mindre än en halvtimme.
Ska krukan stå ute på balkongen så regnet kan komma åt den skall även ett dräneringshål göras på reservoarens sida strax under innerkrukans botten. Tidigare krukor jag hade räckte 5-7 dagar per påfyllning.

Så här ser botten ut på innerkrukan, den gröna veken och påfyllningsröret samt dräneringshål även i innerkrukan så regnvatten kan rinna igenom.

Så här ser botten ut på innerkrukan, den gröna veken och påfyllningsröret samt dräneringshål även i innerkrukan så regnvatten kan rinna igenom.

Andra krukor som kan nyttjas är då den lilla krukan på 4×4 cm för sådd. Sedan finns en lite större på 11×11 cm lämplig för en första omplantering innan man slutligen planterar i stora krukan. Torv krukor släpper igenom fukt och torkar fortare upp, de kräva dessutom lite ventilation mellan krukorna så det inte bildas mögel.

Sålådan är ett plasttråg där man kan så en större omgång i samma jord, men jag använder den att ställa de krukor som inte längre får plats i växthuset/lådan. Ett lågpris alternativ till sålådor är de stora plasttråg som kött och köttfärs säljs i.

Hanging baskets. Eller hängande krukor.
Väggamplar eller krukor och hängande krukor är platsbesparande. Här får man tänka lite hållfasthetsteori så inte odlingen hamnar i bästa fall på din egen balkong.

Återigen samma krukor som tidigare, nu med anordning runt krukan så den går att hänga upp. Jag använder två långa buntband runt krukan, runt det övre bandet går ytterligare två buntband alternativt två krokar eller öglor så man kan fästa krukan i väggen eller taköglor, men för taköglor rekommenderar jag fyra öglor i det övre buntbandet. Ett nedre buntband som man fäster på vägg eller nät med lämligt band eller krok så krukan inte kan slå runt och tippa ur sitt innehåll.
Glöm inte, alltid dräneringshål i botten. Vaffö de då? Jo vattnet måste kunna komma ut om det blir för mycket. Planera krukan så här :
Ett lager Lecakulor ca 2-3 cm i botten. Över det ett membran som hindrar jorden från att komma ner till lecakulorna, tex en bit bomullsduk eller växtduk, skuggväv el.dyl. Ovanpå detta jorden med växten i. Membranet hindrar jord att följa med vattnet och täppa till om lecakulorna och rinna ut med vattnet så det smutsar ner på balkong golvet. MEN… den självvattnande krukan ska bara ha jord, jorden måste ha kontakt ordentligt med veken som drar upp vattnet.

Välj gärna de svarta buntbanden då de har mycket bättre resistens mot solens UV strålar. De vita blir sköra och sprickiga med tiden.
Får du inte tag på tillräckligt långa, ta då flera som skarvas.

På biltema kan man köpa betongbaljor av svart plast till ett riktigt bra pris, finns upp till 65 l. Riktigt bra som balkonglådor. Jag har själv ett par och ska utöka med fler, de gamla små balkonglådorna ser ynkligt små ut mot dessa som man får ställa på enkel hemsnickrad bänk.

De vita buntbanden på bilden är valda för att åskådliggöra tydligare,
svart på svart syns väldigt dåligt.
Låt det övre buntbandet gå upp till överkanten.

Hängkruka
krukan förberedd för upphängning på nät. Två fästpunkter upptill och en i nedre bandet för att hindra tippning. (inte styktipset)
Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s