Bekämpning.

Blomflugor, sorgmyggor, vattenflugor. Ja vad kan vi inte drabbas av i odlingen. För att inte tala om bladlöss.flugor olika

Här behöver även vi småodlare professionell hjälp, det duger inte att experimentera med egna giftblandningar, det finns numera bra biologiska bekämpningsmetoder.

Jag har provat Nemablom för de små flugorna och det verkar göra susen därvidlag att min dill numera blir betydligt yvigare och fin jämfört med tidigare säsonger. Läs mer om Nemablom på denna länk. Hur man behandlar beskrivs på denna länk.

Snigelproblem slipper vi oftast på balkongen, men man vet aldrig.. Nemaslug är ett liknande medel riktat mot sniglar.

Ett enkelt och effektivt sätt att fånga bananflugor och sorgmyggor baserar sig på att de gillar sötsurt. Ta en liten konservburk i glas, fyll på en tsk strösocker och ungefär en till 2 msk vinäger samt fyll burken nästan helt med vatten och tillsätt 2 droppar diskmedel. Rör om lätt så det inte skummar.
Diskmedlet tar bort ytspänningen så vattenytan får ingen bärighet för flugan, vinäger och socker lockar förföriskt gott, när flugan landar för att dricka av det goda… ja den får mer än den tänkt sig.

Mer information om olika skadeinsekter och djur kan du finna på Skadedjursfri.se .

 

Bekämpning av bladlusen, några förslag här.

Bladlusen är en seg rackare, upptäcks den i tid kan du klämma ihjäl varje individ vilket är mycket tidskrävande. Du kan spola hela växten med kallt vatten i duschen, täck krukan med en plastpåse du knyter fast runt växtens stam. Det är även vanligt med såpvatten, 1L vatten 1 dl såpa och 0,5 dl t-röd. Såpan kväver lusen. Om lusen sitter i skottspetsarna kan man tillreda en hel hink med såpvatten och doppa växten i detta. Ingen lus slipper undan. (hehehe).
Ett annat sätt är  att använda vedaska som strös på den angripna växten och på jorden runt om. Vedaska är rikt på näringsämnet kalium. Men eftersom det  innehåller kalcium så höjs jordens Ph-värde vid användning av aska. Därför bör man använda det med måtta.
Ser du nyckelpigor vid växterna så är stormtruppen på plats, du behöver inte göra någonting, detsamma om rovsteklar blir intresserade av dina lusiga växter. Vifta inte bort getingen eller den svarta avlånga halvstora surrande saken, den äter mycket bladlus. Luta dig tillbaka och njut av skådespelet när rovstekeln kliver rätt in i sitt skafferi.
Jag har sett bladlusen försvinna tack vare både geting och andra steklar i min chili.

Fullmatat skafferi, tackar..bzzz

Fullmatat skafferi, tackar..bzzz

bladlus1

Nyckelpiga på fest.

Grön bladlus med barn

Grön bladlus med barn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s