Fönsterodling

Att odla i ett fönster är lite som att odla i ett litet drivhus utan den fuktiga luften och med mer reglerad temperatur. (om solen inte bränner på )
Tänk på att välja de arter som är små och kompakta så de inte tar över hela fönstret. Jag gjorde misstaget att ställa dit vanliga tomater (Dansk export ) hrrrm, det blev tomatplantor ända upp i taket och ut på sidorna, fönstret syntes knappt.  Jag fick klippa och klippa men djungeln höll sitt grepp. Tomater blev det, men inte så många, något tiotal av dansken och kanske halvkilot av körsbärstomater. Lärorika misstag, alldeles för små krukor och fel sort för fönstret. När du väljer tomater så välj en sort där det på fröinformationen står lämplig för kruka. Vad gäller chili så är det fler som går i fönster och kan styras lite med krukstorlek, dock kan skörden påverkas av alltför liten kruka.
Vattning är ett viktigt kapitel, i fönstret kan det torka ut snabbare på grund av den torra varma luften från elementet som brukar sitta under fönstret. Små krukor torkar ut fortare än stora. Ha örnkoll på detta. Inomhusklimatet blir bättre med högre luftfuktighet och lite renare luft, det ökenklimat vi normalt har inne blir mer fuktigt. Det binder vissa micropartiklar som svävar i luften, samma jobb gör växterna som även ger oss rent syre. Det är alltså inget negativt med att ha mycket växter inne.
Ett bra tips är  att använda en sprutflaska med vanligt kranvatten som du duschar växterna med två till tre gånger om dagen. Gärna lite fukt eller vatten på fat, det ger en fuktigare mikroklimat som växterna gillar.

Javisst, det går alldeles utmärkt att ha sin plantering långt in i rummet. Det som behövs är alltid en bra belysning. Du kan se tips om belysning på denna sida.

Har du några tips på hur man arrangerar sin fönsterodling eller odling inomhus, skriv gärna i kommentarsfältet nedan eller länka till din sida.

Igenväxt fönster.

Djungel med tomater och chili.

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s