Hur organisera i fönstret.

Ja det gäller ju att få så mycket ljus som möjligt till växterna. Du bör kunna skugga dem när vårsolen ligger på alltför bra. Å andra sidan, när det inte är sol så kanske det behövs lite extraljus till odlingen. Så var det utrymme, det får ju inte ta över allt utrymme vid fönstret, eller….

Hylla och ljusramp

I mitt vardagsrumsfönster har jag två våningar, under den övre finns 2×36 W lysrör.

Överst hänger en lysrörsramp med reflektor och ett 36W rör, allt anslutet till timer.
i mellanplanet är en hylla jag byggt och monterat två lysrörsarmaturer med vardera 1 rör på 36W kallvitt. Det ger ca 6000 K. Under detta är fönsterhyllan förstorad och förstyvad med en kantförsedd plyfaskiva. Här står alla småplantor nu och lapar i sig av det artificiella solljuset. Då balkongen utanför är inbyggd så kommer solljuset först på eftermiddagen så här behövs konstljus.
pelargon och basilika verkar trivas bra i ljuset av ett rör. Den största krukan på bilden ovan innehåller en Stjärnpelargon med fina blommor.

I köksfönstret är det enklare, inget hjälpljus och bara ett plan, änsålänge. Där tronar just nu ett gäng på fyra Hot lemon från förra året, de lyckades överleva tack vare  att jag glömde vattna dem en tid före jul. Här finns även en ynklig gräslökstuva och mer späd basilika genovese.

Ska du ha mycket på fönsterbrädan, tänk då på vikten och sätt ett par stödben under hyllan. LITA INTE på att skruvarna i väggen sitter som de borde.
Material till hyllor hittar du till hyfsat pris hos de firmor som säljer hyllplan av limträ. Det finns i olika tjocklekar och de tunnare duger här, de är dessutom lite billigare. Lysrörsarmaturer finns billigt hos R**** enrörs armatur för under hundringen med rör. Minsta längd för att få dit lysrörsarmatur under med stömbrytare är 140 cm. 30 cm bredd torde räcka, vill du kunna sprida ljuset lite mer ta då 40 cm hyllplan. Sätt gärna en kant framför lysrören på ena långsidan som bländskydd. Limma på aluminiumfolie på insidan som reflektor. Jag använder vanligt trälim / hobbylim som spädes med ca 30 % vatten. Det kan då penslas på och torkar snabbt. OBS: koppla det elektriska ENDAST om du har tillräcklig kunskap för detta. Bristande kunskap i el kan vara rent livsfarligt.  

Det finns i dag billiga kopplingsur på varuhusen som duger bra till att styra tiden då belysningen ska vara på.

Ska du odla mycket kan en hylla nedanför fönsterbrädan och ett plan mitt för fönsterhöjden funka. Det kanske inte blir så mycket utsikt kvar men du får upp mycket växter på det viset. Eller vaffö int´ha chili och andra nyttoväxter som blommor inne i rummet. Det hänger ju helt på belysningen. Det kan bli riktigt fint med en blommande chili på vardera sidan av tv,n. Sätta en tomatplanta mitt på köksbordet på en upp och ner vänd kruka så den får hänga ner lite. Kan det bli färskare???

TÄNK PÅ ATT VÄXTER VÄXER, ANNARS ÄR NÅGOT FEL. PLANERA MED STORT MELLANRUM. Två till tre chilibuskar eller kruktomater i ett vanligt köksfönser är max. Kanske kan någon liten kryddväxt kruka klämmas emellan.

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s