Odla chili

Att odla chili är ekonomiskt lönande. Se på marknadspriserna, 300 – 700 kanske 800 kr per kilo. Dessutom är det både kul och gott. Att följa växten från frö till grodd och vidare upp till planta som sedan blir en buske med gröna avlånga frukter, dessa frukter byter vid mognad färg, en del blir röda, andra gula och även lila eller brunt förekommer.

Chilifrön blir allt vanligare hos plantskolorna och andra som säljer fröer. Internet är en outsinlig källa av fröer och annan information om chili som art och dess ursprung. se upp lite på priserna på chilifrön, de kan vara väldigt dyra hos plantskolan. På internet kan du hitta säljare med helt andra priser, kolla dock antalet frön i påsen och fraktkostnaden.

Mogen Habanero, en av de starkaste.

Mogen Habanero, en av de starkaste.

Det är enkelt att odla chili. Du behöver planterings / såjord och några småkrukor 4×4 cm och frön av önskad sort. Ett litet miniväxthus / låda med genomskinligt lock. Det följer med krukor i en del lådor. det finns även en odlingsmetod som kallas hydroodling, dock inget för fönstret men väl inomhus om man har plats. se mer om hydro odling av chilipeppar här.

Så har du allt framför dig, fyll krukorna med såjord nästan ända upp. Fukta jorden och lägg dit ett frö som du trycker ner lite lätt i jorden. Chilifrön är ljusgroende så de  skall inte ha täckning. (precis som mina checkar) fukta ytan ordentligt med sprutflaska innehållande rumsvarmt vatten. När alla önskade frön är sådda placera krukorna i miniväxthuset och lägg på locket. Glöm inte märkstickan med sort och sättdatum. Kolla då och då så det inte bildas för mycket fukt i drivlådan, i så fall vänd på locket så blir det en springa i mitten som ventilerar

chiligroddar

Så är det bara att vänta. och vänta. Efter några veckor, beroende på art kommer de små groddarna fram. Inte alla på en gång, de är små individer med egen önskan.

Först har plantan två blad grobladen. Efter en tid kommer ytterligare två blad, det är de riktiga bladen Låt plantan nu växa till sig lite, kolla på en kruka om rötterna syns på sidan av rotklumpen. Om så, är det dags för den första omplanteringen till större kruka. Nu ska du använda en bra jord för plantor, fråga på plantskolan, de vet vilken av deras jord som passar chili och tomater. Gör omplanteringen i flera steg så blir rotsystemet kraftigt och växten mår bra. Slutliga krukan bör rymma cs. 8 – 10 liter jord.
Nu kan du luta dig tillbaka och se på när blommorna och sedan frukterna kommer.

När du använder kvalitetsjord behövs ingen gödning de första sex veckorna. Göd därefter med svag blandning av gödningsmedel avsedd för tomater. Vissa plantor kan behöva stöd dels som stöd för vinden men även för tyngden när frukterna kommer.

Bladlus och andra odjur kan förekomma på chili. Du har nu en fördel att växten står i kruka. Ta en sopsäck och ställ krukan i, knyt ihop runt nederdelen på stammen och placera växten i duschen. Nu kan du duscha av och därmed dränka lössen. n annan åtgärd är upprepad behandling med såpvatten, en liter vatten, en dl grön såpa och en halv dl t-sprit. Vidrigt tycker lössen men frukten tar ingen skada av behandlingen.
Själv hade jag lyckan att bli vän med några rovsteklar, bl.a. getingar i somras. De mumsade glatt i sig av bladlössen så de försvann till slut. ja både bladlöss och getingar.

——————————————————————————————————————–

Lördagen den 16 mars 2013

Verkar som bladlössen nu äntligen försvunnit. Riktiga finsmakare måste jag säga de fanns bara på chilin.
Tillväxten går framåt och plantorna blir allt större. På den övervintrande Hot lemon börjar det bli knopp. Dessa plockar jag för bättre skörd fast senare. Flera är omplanterade en tredje omgång och får nästa gång sin slutliga kruka med ~13 l jord. Det är tulpanhinkar som är höga och ger ett bra djup för rötterna.

Här står de och lapar sol blandat med konstljus.
Här står en tomat i sin självvattnande kruka

Här står en tomat i sin självvattnande kruka

 

——————————————————————————————————————–

Fredag 25 Januari 2013

Groddarnas tillväxt.

Det går framåt för odlingen här några bilder på groddarna i dag.

charleston hot
Cili grodd av sorten Charleston hot.

Som synes så har de stora groddbladen fått sällskap av ett par av de karraktärsbladen växten skall ha som vuxen. Detta är Charleston hot. Den såddes den 3 Januari, så detta är så långt den kommit på 22 dagar.

Charleston hot

—————————————————————————————————————

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s