Hur välja rätt sort?

Vilken sort ska jag välja?
Hur man väljer rätt tomatsort att odla.

Tomatodlare har tur, de har tusentals sorter att välja mellan. Likaså är de olyckligt med så många sorter, hur gör man ett bra val? Läs trädgårds tidningar, be en kollega eller trädgårdsmästare granska frökatalogerna. Alla bra utgångspunkter, men ändå kan beslutet om rätt sort vara svårt. För att göra valet lättare skall tomater delas upp i sina grundläggande element. Och då, och endast då, kan ett välgrundat beslut fattas. Eller så väljer man med känsla och vad andra tipsat om, går det så går det.

Arternas växtsätt
För hobbyodlare som vill ha sin egen odling, erbjuder tomatplantan två grundläggande val av växtsätt:
• Indeterminate (obestämt)Stort växtsätt, Cordon typer vars huvudsakliga stam och sidoskotten de producerar kan växa på nästan oändligt. För att hålla växterna under kontroll bör sidoskotten regelbundet nypas av, vilket innebär att man endast låter den huvudsakliga stammen att utvecklas. Dessa i sin tur behöver stöd i någon form för att hålla dem upprätt och inte ligga på marken. Vissa odlare föreslår även att man ska nypa bort sina växande knoppar för att främja frukt som mognar i slutet av säsongen.

tomat moneymaker

Tomaten Moneymaker som alltmer ersätter Dansk export.

• Determinate (bestämt)
Yviga eller buskiga växter vars tillväxt är naturligt begränsad av själv-stopp av huvudstammarna och skjuter skott åt sidan. Därför behöver de ingen beskärning och odlas utan stöd. De är ofta tidigt mognande och är lämpliga kandidater för odling utomhus och i amplar samt krukor. Det finns också delvis bestämda sorter som kan växa ganska stora, och dessa kan dra nytta av några beskärningar och stöd för att hålla dem från marken.

Tiny Tim i kruka

Tiny Tim

fruktens färg
För att till fullo förstå fruktens färg i tomater, både färgen på kött och färgen på skinnet måste följande beaktas:

• Fruktköttet
Färgen på alla omogna tomater är någon nyans av grönt, vilket beror på närvaron av klorofyll. När frukten mognar ändras färgen på köttet när klorofyll bryts ner och olika karotenoid pigment, däribland lykopen och betakaroten, börja byggas upp. De flesta sorter blir röda, men andra vanliga färger är gult och orange. I ett litet antal sorter är en del av klorofyll kvar och där inget rött pigment bildas förblir köttet grönt. Om det emellertid finns en ansamling av rött pigment, ger blandningen av rött och grönt kött som är röd-brun.

.• Skinnet (skalet)
Färgen på skalet runt en tomat är antingen gul eller färglös. Detta är viktigt eftersom skalet samverkar med köttet för att producera en rad olika färger på ytan av mogna, oskadade frukter. Några exempel på samspelet och de färger som de producerar är som följer:

Rött kött + gul skal = röd yta
Röd kött + färglös skal = rosa yta
Gul kött + gul skal = gul yta
Gul kött + färglös skal= vit eller elfenben yta

tomat tumbling tom red

Tumbling Tom Red

tomat tumbling tom yellow

Tumbling Tom Yellow

Frukt form och storlek.
Ser man på annat än färg, är en av de mest avgörande fysiska egenskaperna hos en tomatsort storleken och formen på dess frukt. Lyckligtvis de flesta sorter helt naturligt i ett hanterbart antal kategorier som normalt skiljer sig från de på en olika sätt:

• Standard eller klassisk
Den typ som är vanligast i butikerna, innehåller den sorterna Ferline och Matina. Frukten är cirka 5 till 7 cm i diameter och runda men normalt något tillplattad. De har två eller tre celler, och deras yta är generellt jämn.

• Cherry
Små frukter till 32mm i diameter. Formen varierar från något tillplattad till något ovala. vanlig typ för att äta färska, omfattar bl.a. sorterna Sungold och Apero.

• Mini eller baby plommon
Små, oval frukt med en diameter liknande den hos en cherry tomat. Idealisk för färsk mat, typiska exempel är sorterna Rosada och Golden Cherry.

Ildi

Ildi

• Cocktail
Size-wise, överbryggar klyftan mellan standard och körsbär typer.

• Beefsteak (Bifftomat)
Jätten bland tomater, frukt är ca 7 cm eller mer i diameter. De är multilocular (med fem eller fler celler), har en tillplattad form, och är ofta starkt ribbade. Prudens Lila är ett typiskt exempel.
Bifftomat.

Plommon
• Medelstora, ovala frukter som har en pasta konsistens på grund av en hög nivå av torrsubstans. De är som bäst när de bearbetas till såser, och Nova och alla sorter med ”San Marzano” i namnet faller inom denna kategori.

• Övrigt

En minoritet av tomater passar inte prydligt i formen men är värt att titta på endast för deras nyhetsvärde. De är ofta maskerade som andra föremål, såsom större storlek, något hjärt-eller topp-formade sorter Piriform och Cuor di Bue (oxheart). Likaså finns det också en liten, päronformad typ som finns i rött och gult, en annan som påminner om en paprika och en sort som liknar (ja, typ av) i form, storlek och färg till en jordgubbe .

Tidighet
”Tidighet” avser den tid det tar mellan plantering och den första frukten att mogna. I detta avseende finns det betydande skillnader mellan sorter. Till exempel i en studie av 31 tunnel-odlade obestämda sorter, det var ungefär fyra veckor mellan de tidigaste och senaste sorten att mogna.

Tidighet är av yttersta vikt för tomater som odlas utomhus, i synnerhet i trädgårdar där sprutning är förbjuden. Växter som mognar tidigt undviker den sena säsongens angrepp av det svala, blöta vädret och den oundvikliga fördärv det innebär. Och eftersom bestämda typer ofta har tidigt mognande, rekommenderas de för odling utomhus, men några av de tidigt mognande indeterminates, såsom Sungold och Matina, kan också vara värt ett försök.

Utbyte
Att i stor utsträckning, maximera avkastningen är vad trädgårdsarbete handlar om. Varför lägga allt det hårda arbete i odlingen av en gröda om det inte finns en givande skörd i slutet? Direktavkastning i tomater är en produkt av antalet och storleken på frukten en växt producerar så sorter som ger ett stort antal av stora frukter är bundna till att vara de bästa sorterna.

Smak
Tomater är själva sinnebilden söt-syrlig mat och de bäst smakande frukterna har hög nivå av både socker och syra. Balansen är inte alltid perfekt, dock, och hög syra och låga nivåer av socker leder till sura frukter, medan den omvända situationen producerar frukt som kan vara intetsägande. Det värsta tänkbara scenario är en kombination av låg socker och låg syra, vilket resulterar i en brist på smak som inte kan korrigeras genom ens ett stänk av socker och vinäger.

Att välja rätt sort är ett absolut måste, men det är också viktigt att ge rätt växande miljö om optimal nivå av syra och socker ska uppnås. Rätt bevattning till de växande plantorna är nödvändigt, i fullt solljus ökar sötma, med tillägg av kalium i gödsel till odlingssubstrat ges surhet ett uppsving.

Medan sötma och syrlighet är de dominerande inslagen i smak, ger flyktiga föreningar bidrar till både doft och smak som gör tomater till vad de är. Bokstavligen hundratals av dessa kemikalier har identifierats i frukten, och även om rollen för de flesta förblir oklar, har andra ett positivt samband med den karakteristiska arom som finns i färska tomater.

OP vs hybrid
De flesta moderna sortodlarna har fokuserat på produktion av hybrider, och det finns en övervikt av dessa i katalogerna. ”Avel” av populationssorter (OP) sorter, har dock inte helt övergivits,

Heirloom tomater är särskilt gamla OP typer som normalt har ett amerikanskt ursprung. De får genomgående bra recensioner i trädgårds- pressen, men den överdrivs ofta oförtjänt. Många är ganska sena att mogna, de flesta har lite av någon sjukdomsresistens, och – den största förolämpning av alla – vissa sorter ska inte ens smaka bra. Som sagt, sorter väl värt växande existerar, såsom biffstek Pruden s Lila.

Sjukdomsresistens
Som regel finns det bara en sjukdom som sannolikt är ett problem i ett välskött odling av tomater som odlas av amatör odlare. Detta är gissel, och det tenderar att vara mer av ett problem med tomater som odlas utomhus, speciellt om de inte besprutas med en fungicid.

Moderna hybrider, åtminstone oklara sådana föds upp för växthusproduktion, de är resistenta mot en mängd sjukdomar, inklusive tobak viruset. Det senaste modet är att odla för skade motstånd, en egenskap som ibland finns i bestämda sorter avsedda för utomhusodling.

Detta är inte att säga att OP sorter helt saknar motståndskraft mot sjukdomar – tvärtom. Till exempel visade Red Alert, en äldre brittisk sort, visst skademotstånd. En trädgårdsarbets studie genomfördes 2011, då romerna, en bestämd plommon tomat, har visat motståndskraft mot både Verticillium och Fusarium Wilts.

Sweet`n`neat gul, sorten går även med kruka.

Sweet`n`neat gul, sorten går även med kruka.

Sweet`n`Neat red

Sweet`n`Neat red

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s