Odla gurka i kruka.

Att odla gurka i kruka är möjligt. Den kräver en hel del, ger inte samma skörd som  drivhus odlade, vid  försöksodlingar har man fått fram att en krukodlad gurkplanta ger ca. 2,7 Kg skörd. Medan en gurkplanta på odlingsbädd i drivhus gav ca 8 Kg skörd. En skillnad på nästan tre gånger.
Det här beror nog på många olika faktorer, krukstorlek, vid försöket användes en 10 L kruka, gödningen var densamma. Så stor kruka som möjligt så rötterna får gott om utrymme och mycket näring och vatten samt ett varmt klimat är de krav gurkan har.
Gurkplantan är inte överförtjust i att bli omplanterad så här kan torvbriketter eller krukor vara ett gott alternativ vid den första upptagningen från frö till planta.

Vid plantans uppväxt ska man hjälpa de med att få ”grenarna” att växa fritt, hjälpa den upp på ett snöre så den kan växa vertikalt eller utmed ett stöd längs en vägg.

Groddplanta till druvgurka.

Groddplanta till druvgurka.

OK, nu är jag på väg upp, jag vill ha följande: en jättelik kruka eller friland, Mycket gödsel, gärna stallgödsel kompletterat med benmjöl och blodmjöl, säger inte nej till lite hönsgödsel pellets heller. Vatten, mycket rumsvarmt vatten, mer än tomaterna. Jag är törstig jämt, betänk att 90-95 % av mina frukter är just vatten. Varmt ska det vara. Idealisk är en natt- och jord-temperatur på 17-20 °C och en dagtemperatur som är 2-5 °C högre. Temperaturer under +10 °C och över +30 °C framkallar olika skyddsfunktioner hos mig och begränsar produktionen. Om temperaturen går under +3 ° eller över +40 °C är det ödesdigert för mig

.———————————————————————————————-

Uppbindning

Efter utplanteringen fäster man ett lodrätt snöre till varje planta från stambasen upp till taket. Vartefter plantan växer till snurras den runt snöret. Ofta kan det vara svårt att hitta ett bra fäste i taket ovanför varje plantbas. Men med enkla tillbehör och litet uppfinningsförmåga brukar det kunna bli riktigt snyggt. Lodräta plantor på jämna avstånd får maximalt med ljus och luft.

Runt plantbasen skall snöret fästas med en vid och stum ögla, som inte kan dras åt, medan fästet vid taket skall göras med en ögla som är stark och lätt att lösa när man behöver mer snöre i samband med snurrningen. Snöret skall vid den första uppbindningen göras i m ”för långt” för att räcka till under odlingssäsongen. När plantan når taket toppas den och knyts fast stadigt med den kvarvarande snörstump en.

Med vattningen förser man rötterna med vatten och även luftfuktigheten påverkas. Vattna med tempererat vatten på morgonen vid behov och inte på slentrian. Komplettera senare på dagen om det verkligen behövs. Kom ihåg att även rötterna behöver syre!

Beskärning

I bladvecken bildas även klängen och sidoskott. Dessa putsas bort så när som på ett par sidoskott högt upp vilka får växa ut för att senare ”ta över” produktionen när stamgurkorna slutskördats. Sidoskotten toppas när de fått ca 5 blad och skärs tillbaka till bara ett blad när de så småningom har slutskördats. I detta bladveck släpper man då fram ett nytt sidoskott.

Skörd och lagring

En gurka är skördefärdig när den svällt ut och fått en trubbig spets. Om man låter gurkorna bli överstora frestar detta på plantorna och produktionen av fina gurkor minskar. Skörda i tid.

Precis som för tomat bör gurkodlaren unna sig att få njuta av nyskördade och rumstempererade gurkor. Om frukterna måste lagras skall temperaturen inte vara under 12 °C, eftersom gurkorna då blir ”sega”. Lagringen ska inte heller ske tillsammans med produkter som avsöndrar etylen, t.ex. mognande tomater eller äpplen. Då mognar också gurkorna och blir gula.

Källa för denna information SLU
———————————————————————————————
Checklista för gurkodling inomhus;
Så fröna ett och ett i 8 cm krukor och håll tempen kring 24 gr dagtid och 15 gr natt .
Håll plantorna fuktiga, ge dem gödning och ställ ljust.
Plantera om i 12,5 cm krukor när de fått fyra riktiga blad.

Plantera större sorter i 20 cm krukor som de får växa färdigt i .
Stöd stjälkarna med käppar och nyp av skott tills frukter bildas.
Plocka gurkorna så snart de mognar så stimuleras en andra skörd.

Du kan få fler tips på webben, här en länk till Odla.nu
D
enna länk till Alternativ odling säger mycket om frilandsgurka. Mycket läsvärt.

Annonser

9 tankar om “Odla gurka i kruka.

   • I bladvecken bildas även klängen och sidoskott
    Dessa putsas bort så när som på ett par sidoskott högt upp

   vilka får växa ut för att senare ”ta över” produktionen när stamgurkorna slutskördats. Sidoskotten toppas när de fått ca 5 blad och skärs tillbaka till bara ett blad när de så småningom har slutskördats. I detta bladveck släpper man då fram ett nytt sidoskott.

 1. Hej! Ni skriver bredvid bilden att nu vill plantan omplanteras i större kruka eller på friland, men på den bilden har plantan bara två blad. Längre ner skriver ni ”Plantera om i 12,5 cm krukor när de fått fyra riktiga blad.”
  Vilket är det som gäller? Min planta har nu två förstablad och ett riktigt.

  • Dagens datum till trots:
   Du behöver inte ha någon brådska med omplanteringen, det är rötterna som ska ha tillräckligt med utrymme. Det får inte bli sk. rotsnurr, när rötterna börjar gå runt krukans insida. Jag planterade om mina tidigt eftersom de växte i samma kruka och behövde en lite större kruka i tid, innan rötterna växer ihop. När den fått 3 .- 4 blad lyfter du försiktigt på plantan, ser du rötter i sidan av jordklumpen är det dags för omplantering.. Jag har en 80 l låda på balkongen som de ska få härja i, dessutom tänker jag så några i lådan för att få längre säsong på skörden.

   • Tack för svar! Vet du om detsamma gäller för minigurka? Jag har en Picolino F1 men det är så svårt att få tag på ordentligt information om vad man ska tänka på när man planterar om den.

  • Det är för mig första gången med gurkförsök, kan tänka mig att den vill ha mer näring och vätska är något som gurksläktet älskar. Vissa växter kan bli lite bleka om de får dåligt med ljus. Dessutom finns det gurkor som blir ljusa som art. (gulaktiga). Jag kan även tänka mig att den omogna gurkan får en annan färg när den mognar, från ljus till mörkare grön.

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s