Om jord, gödning och krukstorlek.

Krukstorlek och varför…

Att välja rätt kruka för din växt kan vara knepigt. Men betänk att halva växten är under jord och andra halvan är över jord så får du ett hum om hur hög kruka det ska vara. Nu kan man styra en växt lite med krukstorleken, en alltför liten kruka gör att du får en mindre växt och förmodligen även sk. rotsnurr, vilket är när rötterna börjar växa runt sidorna av krukan.

Rotsnurr

Foto: Gunilla i Ekeby

En så här kraftig rotsnurr är inte bra för växten, här måste man gå försiktigt tillväga och trassla ut rötterna så gott det går. De längsta rötterna kan klippas ner lite, till drygt halva växtlängden. Tittar du noga på rötterna så finns det små hår på roten, det är dessa som tar upp vattnet. Den här växten får ju bara vatten och den näring som kommer i vattnet, den behöver en större kruka och näringsriktig jord.

Så här skrev Gunilla i en blogg om denna växt:
Rotklumpen på bild visar en julros som stått alltför länge i samma kruka. I det här läget är det inte lönt att försöka trassla upp rötterna. De är hårt sammanpressade och kommer ändå att skadas. Jag skar med en vass kniv bort de yttre skiktet runt om och hela botten. Ställde plantan i vatten någon timme innan planteringen.
Dessutom beskar jag julrosen ganska rejält och tog bort alla blomstjälkar och en del blad.
Den hämtade sig men det tog lång tid.

Hela diskussionen om rotsnurr finns på Allt om trädgårds trädgårdsforum .

Betänk att en ek går lika långt ner i marken som den är hög och täcker med rötterna en lika stor yta som kronan är stor. Nu ska vi nog inte plantera ekar på balkongen men det kan vara betänkansvärt.

Så var det jorden då…

Torvmosse

Torvbrytning i Tyskland

Det har väl inte undgått någon att priserna på säckjord är varierande, fem säckar för 99 Kr, eller en säck för 80 Kr. Här faller man lätt i fällan, men det är faktiskt så att du får vad du betalar för. Den billiga jorden består av helt andra produkter mot den dyra jorden.
I grunden är det torv och sand samt några tillsatta gödningsämnen, men det skiljer sig stort på torv och torv, beroende på var i torvlagret det är skördat, ju högre upp i lagret desto sämre värde. Torv används även som bränsle och strö i stallar. Den billiga jorden består av vitmossa och sand samt lite gödningsämnen. Sanden ger vikt åt säcken.

Länk till  Torvens bildning.

Länk till Torvmosse i genomskärning

Den dyrare jorden består av höghumifierad torv och tillsatser som ger lång gödningstid i olika mängd beroende på vad jorden är ämnad till. Som exempel kan nämnas den tomatjord jag använder innehåller torv H2-4 och H6-8 plus mineraler lera och kalk. Som gödning Biofer NPK 6-3-12 med micro 4 Kg KRAV-godkänd hönsgödsel i 1 kubikmeter jord. Denna jord är speciellt framtagen för tomatodling, även chili har liknande krav. Som synes saknar den här jorden sand som bara ger vikt i säcken. Det finns andra jordar som är bra, alla har det gemensamt att de är inriktade på någon speciell grupp, kan nämna yrkesodlarjord, P jord, U jord, rosjord, pelargonjord. Kaktusjord och såjord är undantagen som ska vara magra.

Ska du använda jorden till förbättring i rabatter eller dylikt köp då riktigt skit, kogödsel på säck eller hämta på närmaste lantgård. Även hästdynga kan användas, men den ska vara brunnen. Hönsgödsel är bra i balkonglådor och urnor, det är drygt och högvärdigt. Finns att köpa hos alla som säljer trädgårdsutrustning. Glöm allt kemiskt som blåkorn, när blåkornet följt med regnvattnet förbi rötterna en regnig sommar fortsätter det ner till grundvattnet och ca 40 år senare ut i dricksvattnet , smaskigt va? Biologiskt riktig gödning stannar kvar d är det ska vara och förenas med jord och växter i det övre jordskiktet.

OM du nu av t.ex. ekonomiska skäl måste köpa det billigaste, kosta ändå på dig en komplettering med naturgödsel (dynga) för att ge växten en bättre humus och livskraft. För inomhusodling kan hönsgödsel vara ett alternativ, dock kan även den avge en viss doft, det gör nog de flesta bra gödningsämnena så även Biobact.

det finns även andra gödningsämnen och medel som ska hjälpa växten att ta till sig näringen. Ett gödsel är guano från fladdermöss, det är en speciell sorts fladdermus som är vegetarian som man skördar guano från. Hos Sneckenströms kan man hitta denna information om Batguano.

Det ämne som hjälper växten att ta upp viktiga ämnen och ge ett visst skydd är Epsomsalt. Även denna produkt kan du hitta mer information om hos Sneckenströms. Saltet finns även hos hälsokostbutikerna som Bittersalt. Fråga i närmaste butik så slipper du fraktkostnaden.

Va sitter du där och glor fortfarande?? Sätt igång och odla nu.

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s