Fågel

Recept på fågel.

Fågel finns det gott om, flygödlor som de var i förhistorien. Ödla lär ju vara mumsigt. 😉

Det finns många användbara sorter, här i Norden håller vi oss till mångfalden, Fasan, Orre, Tjäder, Ripa, Kråka, Duva, Gås, Svan… nja det var ett tag sedan svan fanns på vår meny, men Höns och kyckling har nog alltid funnits hos rovdjuret människan som föda. Hönan fanns ju med redan i Afrika, Vilda djungelhöns som tämjdes och togs med på våra vandringar över världen.
Fågel är lätt att tillaga, man ska bara tänka på att temperaturen ska upp till minst 72 grader C. i kärnan av det tjockaste köttstycket. Detta för att eventuella parasiter och bakterier skall vara ofarliga och inte orsaka magåkomma.

Koka i lätt saltat vatten gärna med lök och morot till. Stekning i en inte alltför het panna eller ugn med lite fett. Jag tillagar gärna kyckling i ugn med en liten ugnsfast skål med vanligt vatten bredvid i ugnen. 175 grader, drygt en timme med favoritkryddorna som rubbing. Denna metod är utmärkt även till fileèr av fågel, då blir de saftiga och fina. Vid stekning kan de lätt bli lite torra.
Grillning med rökning samtidigt. En delikatess till helgens utefest, tänd grillen i god tid, trä på fågeln över en ölburk eller colaburk. Drick ur en tredjedel först. Fågeln bör vara ingniden i rapsolja och rubbing för fågel. Du kan även använda grillolja som penslas på några gånger under grillningen. Använd termometer och mät i tjockaste delen, vid ca 70 grader kan du avbryta grillningen och linda in fågeln utan plåtburk i folie och låta den ligga en stund. Grilltemperatur ca 150 – 175 grader. Tid tills temperaturen blir rätt, ca. 1,5 – 2 timmar. OBS locket till grillen SKA vara på så mycket som möjligt och grovt rökspån läggs på kolen flera gånger. En skål med vatten i botten på grillen ger en fuktig miljö och tar hand om droppande fetter.

Kokt Höna (Tryckkokt)

1 höna
2 liter vatten

Klicka på bilden så kommer du till Europoultry

½ -1 msk salt
2 gula lökar, i klyftor
2 morötter, skivade
2 vitlöksklyftor, skalade och delade
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
4 persiljestjälkar

Tina upp hönan om den varit fryst, måste vara helt tinad. Spola av den. Fyll i 2 liter vatten i kokaren /  grytan med 1 msk. salt. Låt det koka upp och skumma av. Tillsätt resten av grönsaker och kryddor. Vid kokning kör i 1,5 – 2 timmar, mycket beroende på vikt och ålder på hönan. Vid tryckkokning, fyll vattnet till halva fågeln, tillsätt en msk salt, koka upp, skumma av, fyll i allt annat och sätt fast locket och kolla att övertrycksventilen funkar. Koka i ca 30 – 40 minuter.
När kokningen är klar, ta upp hönan (med hålslev) och rensa av allt kött, lägg tillbaka resterna, ben slamsor mm och koka ytterligare en halvtimme på vanligt sätt. Nu har du fått en finfin hönsbuljong som inte går att köpa. Låt kallna, häll i iskubspåsar av plast och frys in. Spara inte grönsakerna, de är nu helt urkokta. De kan även innehålla skräpämnen från hönan som vi inte vill ha.
Servera med kokt potatis eller någon rissort samt en enkel grönsallad.

Prova gärna att göra dillkött på detta kok. Dillkött på fågel är gotteligottgott.

Annonser

En tanke på “Fågel

  1. Ping: Köksaktiv – Balkongodlarna i Gottsunda

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s