Fågel

Recept på fågel.

Fågel finns det gott om, flygödlor som de var i förhistorien. Ödla lär ju vara mumsigt. 😉

Det finns många användbara sorter, här i Norden håller vi oss till mångfalden, Fasan, Orre, Tjäder, Ripa, Kråka, Duva, Gås, Svan… nja det var ett tag sedan svan fanns på vår meny, men Höns och kyckling har nog alltid funnits hos rovdjuret människan som föda. Hönan fanns ju med redan i Afrika, Vilda djungelhöns som tämjdes och togs med på våra vandringar över världen.
Fågel är lätt att tillaga, man ska bara tänka på att temperaturen ska upp till minst 72 grader C. i kärnan av det tjockaste köttstycket. Detta för att eventuella parasiter och bakterier skall vara ofarliga och inte orsaka magåkomma.

Koka i lätt saltat vatten gärna med lök och morot till. Stekning i en inte alltför het panna eller ugn med lite fett. Jag tillagar gärna kyckling i ugn med en liten ugnsfast skål med vanligt vatten bredvid i ugnen. 175 grader, drygt en timme med favoritkryddorna som rubbing. Denna metod är utmärkt även till fileèr av fågel, då blir de saftiga och fina. Vid stekning kan de lätt bli lite torra.
Grillning med rökning samtidigt. En delikatess till helgens utefest, tänd grillen i god tid, trä på fågeln över en ölburk eller colaburk. Drick ur en tredjedel först. Fågeln bör vara ingniden i rapsolja och rubbing för fågel. Du kan även använda grillolja som penslas på några gånger under grillningen. Använd termometer och mät i tjockaste delen, vid ca 70 grader kan du avbryta grillningen och linda in fågeln utan plåtburk i folie och låta den ligga en stund. Grilltemperatur ca 150 – 175 grader. Tid tills temperaturen blir rätt, ca. 1,5 – 2 timmar. OBS locket till grillen SKA vara på så mycket som möjligt och grovt rökspån läggs på kolen flera gånger. En skål med vatten i botten på grillen ger en fuktig miljö och tar hand om droppande fetter.

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s