Kött

Recept på kötträtter.

—————————————————————————

Pulled pork.

En rätt som snabbt fått fotfäste i Svensk matlagning. Långsam kokning som är populär i andra länder, främst västerut.

Ca 1Kg högrev eller carré, (du kan använda 2Kg kött, läg då till 2 dl saftig köttbuljong.)
Ca 500mL grillolja med rökig smak. (Hickory)
1 hel vitlök
2 gula lökar
3 tsk salt
3 tsk rökt paprikapulver eller vanlig paprikapulver
Grovmald svartpeppar
Kryddas efter smak exempelvis med chili.
Ett par finhackade jalapeños ger livet mening igen. Vaffö inte prova med 2 msk fin konjak, alkoholen kokar ju bort helt men smaken blir kvar.

Sätt ugnen på 100-110 grader.

Skölj köttklumpen och torka den. Gnid in salt, paprika och svartpeppar i köttet. Den tål mycket peppar. Lägg köttet i en ugnssäker gryta, gärna gjutjärn ellerr lergryta. Skala lökarna och skär gul-löken i klyftor. Lägg alltihop runt köttet och några vitlöksklyftor under köttet. Häll på grill / barbecuesåsen och lägg på locket. Sätt grytan i botten på ugnen och låt stå i 6-8 timmar. (Slow food).
Du kan pröva om köttet är färdigt genom att ta två gafflar och dra isär köttet. Det ska i princip falla isär om det är klart och vara lätt att dra isär. Då är det klart, om inte låt gå någon timme  till.

När anrättningen är klar drar du isär köttet i småbitar med gafflarna och blandar med den goda såsen och löken. Nu kan du justera kryddningen, kanske lite mer salt beroende på hur hög sötma såsen hade. Lite mer chili så smalklökarna vaknar? DU väljer din egen stil här.

Servera med stekt potatis eller ris. Varför inte i pita bröd eller som en tapas. Ta gärna en god sallad eller några skedar majs till, en fin coleslaw gör rätten den äran.

Dryck efter din smak, många föredrar här ett ljust öl.

———————————————————————————-

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s