Kött

Recept på kötträtter.

—————————————————————————

Pulled pork.

En rätt som snabbt fått fotfäste i Svensk matlagning. Långsam kokning som är populär i andra länder, främst västerut.

Ca 1Kg högrev eller carré, (du kan använda 2Kg kött, läg då till 2 dl saftig köttbuljong.)
Ca 500mL grillolja med rökig smak. (Hickory)
1 hel vitlök
2 gula lökar
3 tsk salt
3 tsk rökt paprikapulver eller vanlig paprikapulver
Grovmald svartpeppar
Kryddas efter smak exempelvis med chili.
Ett par finhackade jalapeños ger livet mening igen. Vaffö inte prova med 2 msk fin konjak, alkoholen kokar ju bort helt men smaken blir kvar.

Sätt ugnen på 100-110 grader.

Skölj köttklumpen och torka den. Gnid in salt, paprika och svartpeppar i köttet. Den tål mycket peppar. Lägg köttet i en ugnssäker gryta, gärna gjutjärn ellerr lergryta. Skala lökarna och skär gul-löken i klyftor. Lägg alltihop runt köttet och några vitlöksklyftor under köttet. Häll på grill / barbecuesåsen och lägg på locket. Sätt grytan i botten på ugnen och låt stå i 6-8 timmar. (Slow food).
Du kan pröva om köttet är färdigt genom att ta två gafflar och dra isär köttet. Det ska i princip falla isär om det är klart och vara lätt att dra isär. Då är det klart, om inte låt gå någon timme  till.

När anrättningen är klar drar du isär köttet i småbitar med gafflarna och blandar med den goda såsen och löken. Nu kan du justera kryddningen, kanske lite mer salt beroende på hur hög sötma såsen hade. Lite mer chili så smalklökarna vaknar? DU väljer din egen stil här.

Servera med stekt potatis eller ris. Varför inte i pita bröd eller som en tapas. Ta gärna en god sallad eller några skedar majs till, en fin coleslaw gör rätten den äran.

Dryck efter din smak, många föredrar här ett ljust öl.


 

Fläskkarrégryta.

Den här Fläskkarrégrytan blev superb. Fyllig smak med fin sötma och rundör och en aning av chilin som finns där men tar inte över. Den kan lagas i gjutjärnsgryta, tryckkokare eller slowcooker. Den blir så god att den kanske bara räcker till fyra personer. 🙂

  • Ca 1 Kg fläskkarré
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 stora morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 liten burk majskorn
  • 1 chilifrukt av den holländska sort som brukar finnas i butik.
  • 1/2 flaska Mariestad alkoholfri öl.
  • 2 dl fläsk (gris) buljong (1/2 tärning) eventuellt.
  • 1 skvätt grädde ca 1 – 2 dl.
  • 1/2 dl rapsolja eller annan matolja för bryningen
  • 4 stora potatisar
  • salt och peppar efter smak
  • 1 msk brun farin
  • 1 knippe persilja eller oregano. Ev. torkad Oregano.
  • Soya för smaksättning

Tärna ner karrén i ca 1,5 – 2 cm stora bitar, skiva löken och hacka vitlöken. Bryn detta i grytan. Tillsätt den skivade moroten och palsternackan och chilifrukten. Häll i en halv flaska öl. Tillsätt den skivade potatisen, (5 mm tjocka skivor) och rör om ordentligt. Låt koka 10- -15 minuter lite beroende på hur segt köttet är. Tillsätt 2 dl buljong om du tycker det ser tjockt ut, kan skippas. Låt nu majsen komma med och fyll på med grädden.
Låt det hela puttra på svag värme ca 20 minuter eller tills köttet och moroten är mjuka. Tillsätt några msk. soya. Smaka av anrättningen och eventuellt krydda lite mer.

Till denna gryta serverar jag gärna kokta grönsaker som broccoli eller blomkål och ev. en grönsallad.

Tycker du grytan ser lite blaskig och tunn ut, tillsätt då några msk såsredning Maizena brun eller liknande.

dryck valfritt, mjölk eller bordsvatten.

OM du använder slowcooker bryn köttet och löken i en stekpanna, häll sedan över till grytan när det fått lite färg. (Umami). Koktid beror på gryta och ditt kött men kolla vid ca 4-5 timmar på hög. Tillsätt grädden på slutet. Sista 30 minutrarna.


 

Levergryta.

Lever är ett billigt livsmedel, och nyttigt. Den innehåller vitamin B3, B6, B12 samt C vitamin. Se mer på denna länk.  Det finns nötlever, svinlever, kycklinglever i butikerna.
På 100 g nötlever är det ungefär 4g fett. Alltså en mager köttprodukt.

  • 500 gram lever , av nötlevergryta
  • 1 paket bacon, i bitar
  • 1 st gul lök
  • 3 dl matlagnings eller vispgrädde
  • 0,5 st köttbuljong, tärning
  • 3 st morötter, skivade
  • 1 palsternacka
  • syltlök, efter smak (1/2 burk)
  • champinjoner, efter smak
  • Salt och peppar, vitpeppar.
  • 1/2 flaska alkoholfri öl

Tärna levern i ca 1,5 – 2 cm stora bitar, skiva löken, hacka svampen och bacon i bitar. Bryn detta i ett par matskedar rapsolja eller annan matolja tills levern får yta och löken är glansig. Skiva morot och palsternacka lägg detta i grytan tillsammans med det övriga och tillsätt en halv flaska öl. Låt detta puttra ca 10 minuter och tillsätt syltlöken. Krydda av det hela med salt och peppar. Tillsätt grädden och red av med lite mjöl eller såsredning. Häll i lite soya och smaka av. Smaksätt efter behov med kryddorna och soya.
Kolla så levern är genomkokt, den ska inte vara röd eller rosa i mitten.

Serveras med ris eller potatis och lite kokta grönsaker.

Bon Apetit.

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s