Kryddor

Recept på kryddblandningar

————————————————————————————————————————

Kryddig senap.

Fyris senap har kommit med en senap med chili, har sett den hos City Gross. Riktigt frisk och god.

Inspirerad gjorde jag en egen.

2 påsar gula senapsfrön

1 påse bruna senapsfrön

Dijonsenap efter smak/ msk. (eller Coleman senapspulver)

1 dl vatten

några matskedar olja, börja med en och späd på till önskad konsistens

Chili efter eget val

Salt och ev. lite socker.

Mal ner senapsfröna i en kryddkvarn eller mortel till önskad kornighet. Koka detta i vattnet ca 10 min. Låt smeten svalna i en skål. Tillsätt Dijonsenap eller senapspulver (Coleman ) och olja rör ihop och späd med oljan till önskad konsistens. Tillsätt övrig kryddnng efter smak.

Låt röran/senapen stå en vecka för bästa smak, styrkan och smaken blir bättre om den får stå.

/ Jenny

—————————————————————————————————————-

Örtsalter.

Klart man vill ha ett eget recept på örtsalt som inte kompisarna har.

I handboken hos Alternativ.nu finns en bra beskrivning på hur man gör. Eftersom de redan gjort arbetet så länkar jag dit.

Gör eget örtsalt

—————————————————————————————————————–

Grillrub.

Den här ruben har jag provat både på biff och karré. MUMS

Creolsk rub.
15 portioner. (det går åt, tro mig)

4 msk salt
2 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan (eller mejram)
2 msk torkad basilika
1 msk mald svartpeppar
1 msk mald vitpeppar
1 msk cayenne peppar (eller efter smak)
1 msk sellerifrö
5 msk paprikapulver. (gärna stark paprika)

Skulle någon sort saknas kan du hoppa över den. Dock är vitlöken och cayenne huvudsmaken i denna tycker jag. Har du inte kolgrill ta då rökt salt för att få en antydan till kolgrillat.

Blanda alla kryddor noga, jag använder en rymlig konservburk av glas och ruskar och rullar.
Gnid in det inoljade köttstycket rikligt någon timme före anrättningen.

————————————————————————————————————-

Tandoori rubbing.

Den här hittade jag på nätet och skrev snabbt upp det för hand, för att göra i ordning ett par kycklingbitar till en picknick.
Tyvärr hittade jag inte tillbaka till sidan men ska försöka mer senare.
Hur resultatet blev? Super ultra gott, ville ha mer. Grillade på en liten kolgrill av bordsmodell där kolen låg på ena sidan och köttet på andra sidan, tillsatt lite äpple och körbärsträdflisor för finare röksmak. På med locket för styrning av temperatur.  Grillmetoden kallas 50-50 och tar nog dubbelt så lång tid som ordinarie direktgrillning, men vilken skillnad ! Inget bränt på ytan och ett mört smakrikt kött.

Så här tolkade jag mina kråksparkar:

6 portioner

0,5 tsk vitlökspulver
1,5 tsk paprikapulver
3 krm cayennepeppar
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald ingefära
1 tsk salt
1,5 krm mald kardemumma
1,5 krm mald kanel

Lägg allt i en rymlig konservburk av glas, skaka om så att allt blandas väl.
Denna krydda kan användas till kyckling tandoori eller chicken tikka. Går även bra till all kyckling och även lamm och fisk.
Blada en del kryddmix med yoghurt och låt marinera över natten i kyla.

————————————————————————————————

Annonser

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s