Övriga recept.

Här kommer sånt som inte platsar i andra fack.


Syltade gröna tomater

Skölj tomaterna noga, ansa och skär dem i klyftor. Lägg dem i en glasburk som är väl rengjord. Täck med locket.
Lagen skall kokas upp med alla ingredienser under cirka fem minuter. Häll den varma lagen över tomaterna och förslut med locket. Kolla så det är tätt.

Grona tomater4

Den varma lagen hälls över

Låt inläggningen stå i minst en vecka, gärna längre innan servering.

2 kg gröna tomater
6 dl  vatten
4 dl ättiksprit (12%)
6 dl strösocker
15 kryddnejlikor
2 stjärnanis
2 kanelstänger                 Bon apetit.

Kanske man skulle lagt in en chili i burken ocså.??  😉

————————————————————————————————————————————–

Surkål

En helt naturlig produkt som dessutom är väldigt nyttig och med sina mjölksyrebakterier bra för magen. C.Columbus hade surkål med sig på alla sina resor och hade inte ett enda fall av skörbjugg vilket annars var vanligt förekommande på långresorna till havs.

1 vitkålshuvud
2 morötter
Salt efter vikt (2 vikt %) UTAN JOD, fint havssalt.
2-3 dl fil

Ta filmjölken och ett kaffefilter, lägg i filmjölken i filtret och låt stå några timmar så det blir ett par matskedar vätska efter filtrering.(vassle). Det som blir kvar i filtret är en restprodukt och kallas färskost, kan kryddas med örter eller vitlök och avnjutas på kex till kaffet.

Strimla vitkålshuvudet och riv morötterna. Även rotstocken på vitkålen kan rivas fint i rivjärnet. Den innehåller mycket sockerämnen som är bra i processen. Väg hela satsen, tillsätt ca 2 viktprocent salt. Rör om ordentligt med dina rena händer. Lägg alltihopa i ett starkt kärl och börja stampa på massan med t.ex. en mortelstöt eller vad som kan finnas till hands. det ska tränga ut vätska från vitkålen.

När du fått ut en del vätska lägg då alltihopa i ett stort kärl så det finns minst 3 cm kvar till locket. Tillsätt även 2 matskedar av vasslen och rör ner den. pressa nu det hela så att vätskan täcker vitkålen med någon cm. Om det inte går får du koka upp lite vatten och låta svalna för att sedan hälla på tills nivån blir rätt. Vattnet i våra kommunala vattensystem är behandlat med diverse kemikalier som inte är bra för syrningen, därav uppkoket. Joden i vissa salter är även det skadligt för processen därför havssalt utan jod.

Morot är ett tillägg som jag tycker är gott, kan skippas, en annan variant är strimlat äpple, en sydtysk specialitet. Det går  att blanda in mycket, tomater, blomkål, gurka mm.

Låt detta stå i rumstemperatur 10 – 14 dagar. Det kan bildas en vit matta överst i burken, ingen fara, lyft bort det allra översta skiktet när du nu packar om till mindre burkar och förvarar surkålen i svalare utrymme, t.ex. kylen eller kall matkällare.

Anrättningen är klar för konsumtion efter en månad och håller länge. Jag har en burk som nu är påbörjad, den sattes för ett halvår sedan, väldigt syrlig och fin smak.

Den här metoden kan du använda även till gurka, tomater, chili, ja till och med fisk, surströmming som är så gott. Vissa tål inte lukten, synd för smaken är ju så mycket bättre.

———————————————————————————————————-

Färskost.

Gör din egen färskost med de kryddor du vill ha för stunden. Receptet är enkelt och kan ge inspiration till egna prov.

Flytande Yoghurt eller filmjölk.

Flingsalt

Smakkryddor

Ta ett kaffefilter, sätt det på en passande skål. Fyll filtret med fil eller flytande yoghurt och ställ det i kyl över natten.
Nu ha du en massa i kaffefiltret som är färskost, nästan helt smaklös. Du tillsätter nu salt i mycket liten mängd, samt provar dig fram med olika kryddningar. Riv en vitlöksklyfta och rör i så har du vitlöksost. Kanske Basilika timjan, oregano för en mer fransk osttyp. Eller några drag på en chili i rivjärnet som blandas med ostmassan, lite vitlök med så kan det bli en smaksensation.
Som så ofta, får den stå några timmar till ett dygn så blir det mer smak i osten. OBS detta är färskvara, inget för längre förvaring.

På detta enkla sätt har du alltid färskost hemma i för tillfället önskad smak.

———————————————————————————————————-

Annonser

En tanke på “Övriga recept.

  1. Ping: Syltade gröna tomater. – Balkongodlarna i Gottsunda

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s