Soppor

Recept på soppor.

Att göra soppa är ju så enkelt och gott.

Ta vad du vill ha i soppan, koka upp det finskurna med en buljongtärning för varje halvliter vätska. Nu får du välja på en slät soppa eller en med lite goda bitar i. För en slät soppa koka allt riktigt mjukt och kör med en stavmixer för att få ingredienserna till en puré. Smaksätt med ditt önskemål. Jag har gärna lite spiskummin i min och kanske också liiite chili. Åsså den obligatoriska knäckemackan med ost på.


2017 10 10

Grönkålssoppa

300g grönkål utan stjälkar
1/2 gul lök
1 msk smör
1 dl vetemjöl
5 dl vätska, grönsaks eller kyckling buljong ( 1 tärning)
1-2 dl matgrädde.
Salt och peppar

Använd den grönkål du kan få tag på, färsk eller frusen. Ta inte med mitt stjälken, den blir hård och gärna lite träig i soppan. Hacka löken grovt och fräs i 1 msk smör någon minut så den blir glansig. Häll därefter i den finhackade grönkålen väl sköljd. Strö på vetemjölet och blanda väl. Fräs runt grönkålen cirka fem minuter. Häll därefter i buljongen. Låt puttra ca 20 minuter, rör då och då. Därefter ska grädden i och puttra ytterligare några minuter. Mixa ned med en mixerstav eller blender till en helt slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Tycker du soppan blir för tjock späd då med lite vatten till önskad konsistens.

Här lägger jag gärna till en kokt ägghalva precis som till spenatsoppa.


2017 10 10
Blomkålssoppa med morot.

1 matsked smör (rågad).
1 Blomkålshuvud ~800 gram.
1 Stor morot.
1 normal gul lök.
0,9 liter grönsaksbuljong  av  två grönsaksbuljong tärningar.
Salt och peppar vid avsmakning.
2 msk gräslök.

Hacka löken grovt och skölj samt skär blomkålen i småbitar. Ta även med rot och blad. Riv moroten. Klicka i en matsked smör i grytan och fräs löken någon minut så den blir glansig häv sedan i blomkålen och moroten. Låt detta fräsa under omröring cirka fem minuter, häll sedan i buljongen. Låt detta koka ca 20 minuter, alla bitar ska vara mjuka. Tillsätt matgrädden och låt puttra 3-5 minuter. Dra av från plattan och mixa soppan slät med stavmixer eller blender.
Smaka av och ev.kryddning med salt och peppar. Servera med hackad gräslök ovanpå.

Vill du ha lite mer hetta så tillsätt chili och eller en vitlöksklyfta som fått koka med. Själv föredrar jag den fylliga sötma som blomkål och morot ger, dessutom ger moroten en trevlig orange färg åt det hela. Skippa moroten så får du en ren och god blomkålssoppa, minska då vätskan lite. Prova med 8 dl buljong. Generellt kan man säga att till 100 g. blomkål tar man 1 dl vätska. Ger en god krämig soppa.

—————————————————————————————————————————–

MOROTSOPPA med kokosmjölk.

En varm mustig soppa till kvällsmat (middag) när höstrusket slår till, det värsta är att det är så fruktansvärt nyttigt. Räkna med att magen dansar hambo efter ett tag av glädje.

Ta 4-5 morötter och en gul lök, skiva morötterna tunt och hacka ner löken grovt. Ta en matsked smör, låt smöret smälta i en gryta och lägg i lök och morötter. Låt detta fräsa i några minuter så löken blir lätt brynt. Tillsätt en dl vatten och en burk lätt kokosmjölk (400g) samt en tärning grönsaksbuljong. Låt detta puttra ca 10-15 minuter tills bitarna är riktigt mjuka. Tillsätt 2 – 3 tsk färskriven ingefära. Ta en stavmixer och finfördela innehållet till en slät soppa. Krydda med salt och peppar samt någon grön krydda, t.ex. persilja (1 msk).

4-5 morötter
1 gul lök
2 msk smör (olja)
1 dl vatten
1 burk (400g) lätt kokosmjölk
1 tärning grönsaksbuljong
2-3 tsk. färskriven ingefära.
1 msk hackad persilja eller annan grönkrydda efter egen smak.
salt
peppar

En hemkokt soppa med egna kryddor , kan det bli bättre ?

—————————————————————————————————————————-

NÄSSELSOPPA

2 l färska nässelblad (ca 400 g)
0,5 tsk salt
8 dl vatten + 1 grönsaksbuljong tärning
2 charlottenlökar och 15 cm purjolök
2 msk olivolja eller smör / margarin
2 msk mjöl
1 dl matgrädde eller kokbar crème fraiche
salt och peppar att smaka av med
4 hårdkokta ägg som delas i halvor och serveras i soppan ev. med en klick vispgrädde.

Tillagning:

  1. Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
  2. Lägg dem i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag. Ev. grus mm lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
  3. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta ev. vattnet med ca en tsk salt.
  4. Sänk ner nässlorna och koka i 5-10 minuter.
  5. Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. Spara ev. kokvattnet.
  6. Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
  7. Hacka nässlorna.
  8. Dags att göra nässelsoppan. Skala och hacka lök och
  9. Fräs löken i olivolja eller smör någon minut, tillsätt nässlorna och fräs någon minut till.
  10. Pudra över lite mjöl över nässlorna och rör ut det i nässlorna.
  11. Späd soppan med vatten och ev. någon dl grädde eller creme fraiche samt vitvin. Koka upp. 8 dl nässelsoppa räcker till 4 portioner.
  12. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Du kan också ha i en halv grönsaksbuljongtärning.
  13. Servera nässelsoppan ev. med kokt ägghalva och ev. en klick grädde.

—————————————————————————————————————————–

Broccoli, morot och lök samt en buljongtärning och en halv liter vatten. Låt koka 15 – 20 minuter, mixa och red av för önskad konsistens.
Det blir en riktig soppa av det hela 😉

—————————————————————————————————————————-

Finskuret kött eller korv som blivit kvar från tidigare måltid, morot, gul lök, purjolök, kålrot, palsternacka. tomat och köttbuljongtärning en per halvliter vatten. Ev. kan en burk krossade tomater ersätta färsk tomat, minska då på vattnet motsvarande vätskemängd. Önskade kryddor, tex. timjan, persilja.
Låt det koka så alla ingredienser är mjuka, soppan är klar, smaka av och servera. Var snål med saltet, det finns i buljongen.

Åsså en god vän att smaka av… med. 😎

Annonser

2 thoughts on “Soppor

  1. Ping: Höst. – Balkongodlarna i Gottsunda

  2. Ping: Nässelsoppa | Balkongodlarna i Gottsunda

Lämna din kommentar här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s